El Servei d’Oftalmologia de l’Hospital Sant Rafael es dedica a la cura de la salut ocular amb el compromís de proporcionar una atenció integral i de qualitat. El nostre equip de professionals altament qualificats treballa de manera col·laborativa per diagnosticar, tractar i prevenir les afeccions oculars amb la màxima dedicació i coneixement. Amb una infraestructura moderna i equipada amb les darreres tecnologies, el nostre servei ofereix una àmplia gamma de serveis oftalmològics, des de revisions de la vista de rutina fins a procediments quirúrgics avançats.

Serveis

A continuació, desgranarem més detalladament cada un dels serveis i procediments que ofereixen:

Actuacions quirúrgiques:

Cirurgia de la cataracta: els ulls poden patir opacitats en el cristal·lí, anomenades cataractes. Per tractar-les, s’utilitzen diferents tècniques a través d’incisions d’uns 2,2 mil·límetres.

Cirurgia de glaucoma: el glaucoma és una patologia que pot provocar ceguera a causa de la pressió intraocular.

Per aquest motiu, es realitzen:

  • Esclerectomia Profunda No Penetrant: permet reduir la pressió sense obrir l’ull completament.
  • Trabeculectomia: crea un nou canal per drenar el líquid i reduir la pressió.
  • MIGS: microcirurgia assistida per petits dispositius de drenatge (preserflo, xen…)
  • Implant de vàlvules de drenatge: dispositius que ajuden a drenar l’excés de líquid (Ahmed, Paul).

Cirurgia vitreorretiniana: tracta problemes en la retina i el cos vitri de l’ull. Alguns procediments inclouen:

  • Despreniment de Retina: quan la retina es desprèn, pot ser necessari reposicionar-la i assegurar-la.
  • Vitrectomia pars plana: es retira el gel vitri de l’ull per accedir millor a la retina.
  • Endoftalmitis: és una infecció ocular greu que afecta les capes internes de l’ull, incloent-hi la retina i el gel vitri. El tractament quirúrgic pot ser necessari per drenar l’abscés o eliminar el material infecciós i administrar agents antibiòtics directament dins de l’ull.
  • Vitreorretinopatia proliferativa: és una complicació que pot desenvolupar-se després d’un despreniment de retina, on el gel vitri estira la retina i estimula el creixement anormal de teixit fibrós. El tractament quirúrgic implica la vitrectomia per eliminar el gel vitri i les membranes epirretinianes, i en alguns casos es pot requerir l’ús de teràpies adjuntes com la crioteràpia o el làser.
  • Uveïtis: és una inflamació de les capes mitjanes de l’ull, incloent-hi la retina. El tractament quirúrgic de la uveïtis es pot requerir en casos greus per tractar complicacions com els despreniments de retina traccional, cataractes o glaucoma secundari.
  • Retinectomies i retinotomies: aquests procediments es realitzen per tractar àrees damnificades o patològiques de la retina. Les retinectomies involucren la remoció de part de la retina, mentre que les retinotomies impliquen la creació d’una incisió a la retina per accedir a àrees específiques.
  • Tractament de patologia macular: tal com extracció de membranes epirretinianes o tractament del forat macular, o tractament quirúrgic de l’hemorràgia submacular (s’elimina la sang acumulada sota la màcula, assistida per fàrmacs) per restaurar la funció visual.

Cirurgia de l’estrabisme: per al correcte alineament ocular, amb finalitats funcionals i estètiques.

Cirurgia de la superfície ocular: extirpació de pterígions, pingüècules i tumors conjuntivals.

Cirurgia de la via llagrimal: per al tractament de les obstruccions de la mateixa i la correcció del llagrimeig i les infeccions de repetició.

Cirurgia palpebral: amb la finalitat de corregir les principals alteracions i malposicions, com ara entropi, ectropi, ptosi o dermatocalàsia.

Actuacions amb làser: l’ús del làser ha revolucionat el camp oftalmològic gràcies a la seva precisió.

Làser YAG: Permet tractaments com:

  • Capsulectomia posterior: aquest procediment s’utilitza per obrir la càpsula posterior del cristal·lí quan es torna opaca després d’una cirurgia de cataractes. La càpsula posterior opaca pot causar visió borrosa i altres problemes visuals, i la capsulectomia posterior amb làser YAG permet restaurar la visió eliminant aquesta opacitat.
  • Iridotomia: és una obertura feta a l’iris per a permetre el flux de líquid entre les parts anterior i posterior de l’ull, evitant així l’augment de la pressió intraocular. Aquest procediment es pot realitzar per tractar el glaucoma d’angle estret o com a mesura preventiva en pacients amb risc d’atacs de glaucoma agut.
  • Vitreolisi: aquest procediment es pot fer servir per a trencar adhesions del cos vitri per millorar la funció retinal.
  • Trabeculoplàstia selectiva: s’utilitza per baixar la pressió intraocular en casos seleccionats.

Làser d’argó: Per a tractaments com:

  • Fotocoagulació en la retinopatia isquèmica associada a diabetis, obstruccions vasculars o altres patologies sistèmiques. En aquest procediment, el làser d’argó s’utilitza per a frenar el desenvolupament de petits vasos sanguinis anormals a la retina, ajudant a reduir el risc de sagnats.
  • Fotocoagulació en degeneracions retinals i diferents tractaments del pol posterior: la fotocoagulació amb làser d’argó es pot utilitzar en diverses condicions retinals, com les degeneracions perifèriques o determinats tipus d’edema macular que causen pèrdua de visió.
  • Suturolisi: tècnica làser per a l’extracció de sutures en cirurgia de glaucoma i augmentar-ne l’eficiència.

Proves complementàries: aquestes proves són essencials per a un diagnòstic precís i un seguiment adequat.

Optometria: mesura de la capacitat visual.

Campimetria: una prova oftalmològica que mesura el camp visual d’un individu.

Microscòpia especular: tècnica oftalmològica no invasiva usada per visualitzar i analitzar les cèl·lules de l’endoteli corneal, la capa més interna de la còrnia.

Biometria: procediment per mesurar les dimensions físiques de l’ull.

Paquimetria: prova que mesura el gruix de la còrnia.

Topografia cornial: per detectar i fer seguiment de patologia específica de la còrnia

Ecografia ocular: permet veure estructures internes de l’ull.

OCT (Tomografia Computeritzada Ocular): ofereix imatges detallades de la retina i del nervi òptic.

Test de Lancaster: prova oftalmològica feta servir principalment per avaluar i quantificar desviacions binoculars, és a dir, problemes en la manera en què els dos ulls treballen junts.

Test de Farnsworth-Munsell 28 HUE de Roth: emprat per avaluar i quantificar la capacitat d’una persona per discriminar diferents matisos de colors.

Equip

Cap d’Àrea Quirúrgica: Dra. Marta Lahuerta

Coordinador de Servei: Dr. Jordi Folch

Supervisora d’Infermeria Bloc Quirúrgic: Carmen Castro

Supervisora d’Infermeria Hospitalització i UCSI: Lali Gabarró