La unitat d’Aparell Digestiu de l’Hospital Sant Rafael de Barcelona és un departament especialitzat en el diagnòstic, tractament i seguiment de les malalties relacionades amb l’aparell digestiu. Està format per un equip multidisciplinari de metges gastroenteròlegs, cirurgians i altres professionals de la salut que treballen conjuntament per abordar les necessitats de cada pacient. Aquest equip està dedicat a oferir un enfocament integral de les malalties digestives, des de l’avaluació inicial, tractament i seguiment posterior.

Els pacients que acudeixen a la unitat d’Aparell Digestiu poden presentar una àmplia gamma de trastorns digestius:

  • Malalties inflamatòries intestinals.
  • Malalties del fetge, tracte biliar i pàncrees.
  • Trastorns de la motilitat gastrointestinal.

Serveis

Panendoscòpia oral: Aquesta exploració permet l’observació directa de l’esòfag, l’estómac i la part inicial de l’intestí prim. És una tècnica útil per al diagnòstic de lesions i patologies a aquests òrgans.

Tractament endoscòpic de l’hemorràgia digestiva alta: Mitjançant aquest procediment, es pot controlar i tractar l’hemorràgia que es produeix a la part superior del tracte digestiu.

Extracció endoscòpica de cos estrany: En cas d’ingerir un cos estrany a l’aparell digestiu, aquesta tècnica permet la seva extracció de forma segura.

Dilatació de l’àrea estenoica en el tub digestiu superior a excepció de l’esòfag: Aquest procediment s’utilitza per ampliar zones estretes o obstruïdes en el tub digestiu superior, excepte a l’esòfag, per restaurar el flux normal dels aliments i líquids.

Polipectomia endoscòpica en el tracte digestiu superior: Amb aquesta tècnica, és possible extirpar pòlips que es trobin en l’esòfag, l’estómac o la part inicial de l’intestí prim, per a l’anàlisi posterior.

Tractament endoscòpic amb bandes elàstiques sobre varius esofàgiques: Aquesta tècnica consisteix a col·locar bandes elàstiques al voltant de les varius esofàgiques per aconseguir la seva esclerosi i prevenir possibles complicacions.

Gastrostomia endoscòpica percutània: És un procediment mitjançant el qual es pot realitzar una comunicació de l’estómac amb la pell per a la col·locació d’una sonda d’alimentació o per a altres finalitats mèdiques, amb l’ajuda d’un endoscopi.

Colonoscòpia-ileoscòpia: A través d’aquest procediment, es pot explorar i visualitzar el còlon i la part distal de l’intestí prim (ili) per detectar patologies com pòlips, inflamació o tumors.

Tractament endoscòpic de l’hemorràgia digestiva baixa: Similar al tractament de l’hemorràgia digestiva alta, aquesta tècnica s’utilitza per controlar i tractar el sagnat que es produeix en la part inferior del tracte digestiu.

Polipectomia endoscòpica en el còlon: Amb aquest procediment, és possible extirpar pòlips trobats al còlon per a la seva anàlisi posterior

Dilatació endoscòpica de zones d’estenosi en el còlon: En cas de zones estenòtiques de la llum del còlon, aquesta tècnica permet augmentar el diàmetre de la zona estenòtica per restaurar el trànsit intestinal normal.

Equip

Cap d’Àrea Mèdica: Dr. Jordi Ibáñez

Referent: Dr. Marcelo Larrea

Supervisora d’Infermeria: Rosa Miralles