Aquesta àrea aborda l’avaluació, diagnòstic i tractament dels trastorns mentals greus, que inclouen des de trastorns de l’estat d’ànim com la depressió o el trastorn bipolar, als trastorns psicòtics o els trastorns de la personalitat. La comorbiditat d’aquests trastorns amb el consum de tòxics ha esdevingut una realitat que dota de més complexitat el maneig d’aquestes persones.

La importància dels factors psicosocials en el context en què es desenvolupen els trastorns mentals fa necessari un enfocament integratiu i multidisciplinari. En aquest sentit, l’Àrea de Salut Mental ofereix una diversitat de serveis, incloent-hi teràpies psicoterapèutiques, avaluació psiquiàtrica, tractaments farmacològics, intervencions psicosocials i enfocament comunitari. Treballant de manera coordinada amb professionals de la psiquiatria, psicologia, infermeria, treballa social, educació social, teràpia ocupacional i altres especialitats, l’objectiu és proporcionar una atenció holística i personalitzada per a cada persona atesa.

El compromís amb els drets de les persones ateses és total per part de tot l’equip professional que treballa a l’Àrea de Salut Mental, tractant d’oferir sempre un servei respectuós amb les persones, conscients de la seva vulnerabilitat i procurant una evolució cap a la seva ràpida recuperació a la comunitat.

El treball coordinat que es du a terme en l’AIS Nord entre els centres de salut mental comunitaris, el servei d’urgències de psiquiatria de l’HUVH, els recursos per a pacients subaguts i les unitats que conformen l’àrea de salut mental d’adults de l’Hospital Sant Rafael (la unitat d’aguts i el Programa d’Hospitalització Parcial) permet oferir una continuïtat assistencial que optimitza l’aprofitament dels recursos socials i sanitaris, facilitant així mateix els objectius del model de recuperació de la persona.

Unitat Integrada de Psiquiatria d'Adults (UIPA)

La Unitat d’Hospitalització d’Aguts s’emmarca en el context d’un projecte d’atenció conjunta al malalt psiquiàtric ofert per l’Hospital Sant Rafael i l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i que, de manera funcionalment integrada, constitueixen la UIPA (Unitat Integrada de Psiquiatria d’Adults).

La Unitat d’Hospitalització d’Aguts, compta amb 49 llits, 4 d’ells destinats a la desintoxicació hospitalària, i distribuïts entre la 3a i la 4a planta de l’Hospital.

Aquesta Unitat cobreix l’assistència d’hospitalització de patologia psiquiàtrica de persones majors de 18 anys de l’Àrea Integral de Salut Barcelona Nord, que inclou els sectors de Nou Barris, Horta, Sant Andreu Nord i part de Guinardó, Montcada i Reixac, així com una petita part de Sarrià-Sant Gervasi i Gràcia, amb una àrea poblacional d’influència d’aproximadament 450.000 habitants.

Els usuaris de la unitat d’aguts són aquelles persones afectes d’un trastorn mental greu que ha arribat a una intensitat que n’impedeix el maneig en l’àmbit ambulatori. S’ha d’aconseguir un nivell de remissió suficient en un temps breu, considerant-se aquest una estada mitjana de 21 dies. L’ingrés en aguts té uns objectius terapèutics concrets i limitats. En cas de no aconseguir-se una millora suficient en el temps previst s’haurà de continuar l’ingrés en una unitat de més llarga estada. El treball coordinat entre els equips de la UIPA i del Programa d’Hospitalització Parcial, juntament amb els equips dels CSMAs del territori, permet assegurar la continuïtat assistencial, tractant sempre que el pacient es vinculi als recursos ambulatoris de salut mental comunitaris més adients.

Unitat de Continuïtat Assistencial Polivalent (UCAP)

El Programa d’Hospitalització Parcial de l’Hospital Sant Rafael forma part de la Unitat de Continuïtat Assistencial Polivalent de l’AIS Nord. Es tracta d’un recurs comunitari del territori, semblant al que seria un hospital de dia convencional, però amb un temps d’estada més curt, i un clar enfocament cap a la comunitat.

Amb la PHP es pretén donar una alternativa assistencial a l’hospitalització convencional per als pacients que es troben en situació de crisi o postaguda i una atenció a domicili fins a la seva vinculació amb els recursos normalitzats.

Unitat de Teràpia Electroconvulsiva (TEC)

La Teràpia Electroconvulsiva (TEC) és un tractament segur i eficaç indicat en casos de trastorns depressius majors greus amb alt risc de suïcidi o de deteriorament físic greu, en casos de trastorns mentals greus resistents al tractament farmacològic o bé per elecció informada del pacient.

La Unitat de Teràpia Electroconvulsiva (TEC) de l’Hospital de Sant Rafael cobreix les necessitats de tractament amb TEC de les persones majors de 18 anys de l’Àrea Integral de Salut Barcelona Nord. Les sessions de TEC s’ofereixen tant als pacients que compleixen criteris i estan ingressats a la Unitat d’aguts, com als que reben aquest tractament en el marc d’una pauta ambulatòria.

Unitat Hospitalària de Desintoxicació (UHD)

Equip

Cap d’Àrea de Salut Mental d’Adults: Dr. Francisco Collazos

Supervisora d’Infermeria Salut Mental: Mònica Cotet