L'Hospital Sant Rafael ha constatat un augment de les fractures i un agreujament dels problemes osteoarticulars degeneratius, com ara el mal d'espatlla, d'esquena o de genoll, a causa de la pandèmia. El confinament, primer, i la por a contraure la Covid-19, després, ha limitat la pràctica d'exercici físic i ha provocat un deteriorament important en la salut de la població, especialment de la gent gran o amb discapacitat física. Per això, des del Servei de Rehabilitació de l'Hospital s'anima a aquestes persones, ara que la coberta vacunal entre aquests col·lectius és elevada, a sortir de casa, tornar a practicar exercici físic i recuperar l'activitat social, sempre sota un estricte compliment de les mesures preventives i seguint les recomanacions sanitàries.
“Durant el confinament, la gent gran ha deixat d'anar al gimnàs i al casal, no s'ha desplaçat per anar a buscar els néts a l'escola i, fins i tot, ha evitat sortir a comprar o a passejar”, explica Álex Pasarín, cap de Rehabilitació de l'Hospital Sant Rafael. “I, quan ho han pogut tornar a fer, molts no s'hi han atrevit per por de contraure la Covid-19”, assegura. Segons l'expert, aquesta baixada tan sobtada i significativa dels nivells d'exercici i activitat física explica l'augment de problemes osteoarticulars degeneratius, com ara el mal d'esquena, d'espatlla o de genoll. “Aquests tipus d'afectacions representen un 70 % de les visites a l'especialista i, en el moment que els pacients van començar a tornar a les consultes, vam constatar que, en un 90 % dels casos, la seva condició física havia empitjorat durant la pandèmia”.
D'altra banda, quan un persona gran deixa de fer exercici físic, com pot ser simplement caminar, això afecta el seu equilibri i augmenta el risc de caigudes. Cal tenir en compte, a més, que, en els majors de 65 anys, la majoria de les caigudes comporten lesions i al voltant d'un 5 % provoca una fractura. “En edats avançades, les fractures acceleren el deteriorament funcional i la pèrdua d'autonomia de la persona”, adverteix Pasarín.
Però, segons expliquen des del Servei de Rehabilitació de l'Hospital, els problemes derivats de la manca d'exercici físic no només afecten la gent gran. “També hem observat un deteriorament de la condició física de persones amb algun tipus de discapacitat, com ara pacients que han patit poliomielitis o amb hemiplegies. “En aquests casos, la situació és igual o encara més preocupant, perquè són persones joves que estan perdent en mobilitat i, per tant, en grau d'autonomia”, explica Pasarín.
Davant d'aquesta situació, des de l'Hospital Sant Rafael s'anima a tornar a sortir, a reprendre l'exercici físic –la marxa nòrdica, per exemple, és una excel·lent opció- i a recuperar l'activitat social, sempre sota un estricte compliment de les mesures preventives i respectant les restriccions sanitàries. “Ara que comptem amb una alta cobertura vacunal en certes franges d'edat i col·lectius de risc, hem d'ajudar la gent a perdre la por perquè torni a tenir cura de la seva salut”, apunta Pasarín, qui recorda que, segons la definició de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), la salut és “un estat de complet benestar físic, mental i social, i no només l'absència d'afeccions o malalties”.