El projecte Fem Salut de l'Hospital Sant Rafael va rebre un premi a la millor experiència a la IV Jornada en Promoció de la Salut, organitzada per la Xarxa Catalana d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut (HPH-Catalunya), i que va tenir lloc l'11 de novembre a la sala d'actes de l'Hospital Sant Rafael. Lara Rodríguez, de l'equip 'Fem Salut' va ser l'encarregada de recollir el reconeixement.
Amb el lema "Promoció de la salut: visions compartides", l'acte es va celebrar amb l'objectiu de compartir amb els ciutadans, pacients, professionals de la salut, gestors sanitaris i Administració, la necessitat d'enfortir les intervencions en la millora de la promoció de la salut en les organitzacions sanitàries, a través de la implicació i la participació activa de pacients i família.
La conferència inaugural va anar a càrrec de la doctora Angela Coulter, Health Services Research Unit – Universitat d'Oxford, qui va posar l'accent en la importància que les entitats sanitàries escoltin, informin i impliquin el pacient, a fi de poder incorporar-lo al centre del sistema.
A continuació, es va realitzar la taula rodona “Compartint visions en promoció de la salut”, en la qual van participar diferents veus (assistencial, gestió sanitària, psicològica i del pacient). El doctor Álex Pasarin, coordinador del Servei de Rehabilitació i de l'Àrea de l'Aparell Locomotor de l'Hospital Sant Rafael, va presentar el projecte Marxa Nòrdica Hospital Sant Rafael, iniciat l'any 2006 amb la finalitat d'incorporar el pacient com a actor principal de la seva salut i menys dependent de l'atenció sanitària. Per la seva banda, Isabel Ramon, directora de l'àmbit Ambulatori i Serveis Comunitaris del Consorci Hospitalari de Vic, va indicar que cal reorientar les organitzacions sanitàries perquè tinguin una política de formació dels professionals basada en l'escolta activa del pacient i passar de la comunicació biomèdica actual a una comunicació més social.
La visió psicològica va anar de la mà de María Palacín, psicòloga i Secretària Acadèmica de la Facultat de Psicologia de l'UB, qui va parlar de la importància del suport grupal, pel fet d'augmentar la satisfacció, l'autoconfiança i permetre canviar actituds i aprendre a mirar-se a un mateix amb bons ulls. En representació del Consell Consultiu de Pacients, M. Àngels Ayra es va referir a dos moments principals en l'atenció al pacient: el diagnòstic i el moment de l'alta. Segons Ayra, en aquestes situacions el pacient necessita que el professional de la salut tingui empatia i que li transmeti confiança.
Tot seguit es va dur a terme la presentació de pòsters, entre els quals n'havia dos presentats per l'Hospital Sant Rafael: ‘Marxa nòrdica, eina de suport. Hospital Sant Rafael 2006-2016' i ‘Promoció de la salut mental mitjançant la compassió'.
En el marc de la jornada també hi va haver la taula de comunicacions “Les millors experiències de la Xarxa-HPH” i es van donar a conèixer els projectes de la Xarxa Catalana i la Xarxa Internacional.
A la cloenda de la sessió, a banda dels premis a les millors experiències, es van lliurar tres ajuts als treballs de recerca en Promoció de la Salut.