Davant de l'envelliment de la població i l'augment dels pacients crònics complexos, l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, l'Hospital Sant Rafael i l'Atenció Primària de Barcelona Ciutat (APBCN) de l'Institut Català de la Salut (ICS) van unir esforços el març del 2022 per posar en marxa un programa multinivell a l'Àrea Integral de Salut (AIS) Barcelona Nord. L'objectiu principal era millorar el pla terapèutic dels pacients amb insuficiència cardíaca o malaltia pulmonar obstructiva crònica, dues de les principals patologies per les quals un pacient crònic complex visita al servei d'Urgències de l'Hospital Vall d'Hebron de forma repetida.
El 29 de novembre, a l'Hospital Vall d'Hebron, es va dur a terme una jornada amb tots els actors i que va comptar amb la intervenció de professionals de l'Hospital Sant Rafael. En el marc de l'acte, amb el nom de 'Pacient amb Fragilitat, Cronicitat Complexa i Freqüentació als Serveis d'Urgències', es va presentar el funcionament del programa, així com els primers resultats obtinguts, els quals són molt exitosos. En aquest sentit, es va explicar que s'ha aconseguit reduir un 41 % la multifreqüentació al Servei d'Urgències dels pacients crònics complexos i mantingut la seva qualitat de vida. En el cas dels pacients derivats a l'Hospital de Dia Mèdic de Sant Rafael aquesta disminució ha estat del 48 %.
A grans trets, aquest programa realitza una detecció proactiva des de l'Hospital Vall d'Hebron dels pacients multifreqüentadors i els deriva, en funció de la seva condició clínica, a atenció primària, a atenció intermèdia ambulatòria -on s'inclou l'Hospital de Dia Mèdic de Sant Rafael-, o a serveis del Vall d'Hebron. Les eines de gestió desenvolupades per l'Hospital Vall d'Hebron no només demostren eficàcia per a detectar aquest tipus de pacient sinó, també, per valorar de forma adequada el dispositiu assistencial al qual s'ha de referir.
El doctor Jordi Ibáñez, cap del Servei de Medicina Interna de l'Hospital Sant Rafael, va moderar una taula sobre l'adaptació de les eines terapèutiques al pacient crònic complex i amb multifreqüentació del Servei d'Urgències. També, Cristina Borruell, infermera gestora de casos d'hospitalització de l'Hospital Sant Rafael, va participar en una taula on es va explicar com funciona el programa, centrat en el treball col·laboratiu multinivell entre professionals assistencials.
El director assistencial de l'Hospital Sant Rafael, el doctor Francesc Fatjó, va ser un dels ponents que van realitzar les conclusions finals de la jornada, on va posar en relleu l'efectivitat d'aquest model, que situa el pacient en el centre del sistema sanitari i en la col·laboració entre diferents nivells d'atenció assistencial del territori per poder millorar el pla terapèutic dels pacients crònics complexos.
Així mateix, el Dr. Fatjó va destacar el rol central de la infermeria per donar resposta a la fragilitat i la cronicitat.