La quarta edició del projecte de voluntariat que duen a terme alumnes del Col·legi Padre Damián a l'Hospital Sant Rafael es va iniciar, el 7 de novembre, amb una sessió inaugural molt especial.
Així, la sala d'actes del Centre va ser l'escenari d'un esdeveniment en el qual van estar presents alumnat i professorat del col·legi, voluntaris i voluntàries, germanes i personal col·laborador de l'Hospital, així com un usuari de l'Hospital Sagrat Cor (Martorell).
Manuel Arrebola, coordinador de Pastoral i Voluntariat de l'Hospital Sant Rafael, va donar la benvinguda a les persones assistents i abans d'iniciar la sessió, dues persones voluntàries del Centre van explicar als alumnes el motiu pel qual van decidir iniciar un voluntariat a l'Hospital Sant Rafael.
Tot seguit, el doctor Francisco Collazos, cap de l'Àrea de Salut Mental d'Adults del Centre, va realitzar la xerrada 'Salut mental i addiccions', durant la qual va destacar la necessitat de naturalitzar la salut mental i no posar etiquetes, ja que és una realitat que està molt a prop nostre. També es va referir a les drogues, a la importància de la prevenció i a la seva relació amb la salut mental. Durant la seva intervenció, el Dr. Collazos va fer partícip, en tot moment, a l'alumnat, a fi de conèixer la seva opinió sobre dues temàtiques que els afecten de ple.
Es va convidar a participar a l'acte a Aleix Milà, usuari de l'Hospital Sagrat Cor (Martorell) afectat per un trastorn bipolar, qui va explicar la seva experiència amb la malaltia i com, en un moment de crisi existencial, va descobrir la passió que mou la seva vida i que l'ha ajudat en el seu procés de recuperació: l'art de pintar fotografies.
L'Aleix va parlar de la bipolaritat, dels seus sentiments i vivències, i de l'addicció a les drogues i de com aquestes van afectar el seu desenvolupament. Durant la seva xerrada, va posar en relleu com l'art ha estat un element clau en el procés de desintoxicació de les drogues. La seva ponència va commoure alumnat i professorat, que li van realitzar diverses preguntes. En acabar, va obsequiar el públic assistent amb una de seves revistes, la qual té el nom de ‘Bipolar'.
Com a tancament de la sessió inaugural, però no per això menys important, es va donar la paraula a personal assistencial del Centre, en concret a professionals de l'àmbit de la infermeria, les quals van traslladar als alumnes quines són les principals característiques dels pacients que acompanyaran i la seva experiència personal en tenir cura d'aquestes persones.
En primer lloc, Yolanda Raimúndez, infermera de l'Àrea Mèdica, va fer referència a la seva tasca cuidant de pacients fràgils i va remarcar el problema de la solitud i de com els ajuda que se'ls faci un acompanyament, escoltant-los o, simplement, estant al seu costat. La segona en intervenir va ser Sonia Louzao, TCAI de l'Àrea Mèdica, que es va centrar en l'atenció a pacients fràgils amb Alzheimer i en la importància d'estar al seu costat en aquest procés. Finalment, Carmen García, infermera de l'Àrea Quirúrgica, va destacar la feina que desenvolupa pal·liant els moments d'angoixa i incertesa que pateix el pacient abans d'una intervenció quirúrgica.
Una vegada finalitzada aquesta primera part, es va ensenyar i explicar a la quinzena d'alumnes que realitzaran aquesta 4a experiència de voluntariat, l'àrea ambulatòria i de consultes externes de l'Hospital.
Podeu veure un vídeo resum d'aquesta jornada aquí.
4 anys de col·laboració entre les dues entitats
L'Hospital Sant Rafael i el col·legi Padre Damián de Barcelona van començar a col·laborar el novembre de 2019 en aquesta experiència de voluntariat inclosa en l'assignatura ‘Acció social del batxillerat', que consisteix a posar en pràctica el que s'ha estudiat a les matèries d'ètica i religió. Com a part d'aquesta activitat, l'alumnat realitza activitats d'acompanyament a les persones grans hospitalitzades a l'Àrea Mèdica, sota la tutela de persones voluntàries veteranes de l'Hospital.