L’Hospital Sant Rafael va congregar el dijous 20 d’abril uns 150 professionals a les III Jornades Catalanes d’Hospitals de Dia d’Adults de Salut Mental, organitzades per Germanes Hospitalàries Província d’Espanya, amb el lema ‘Reinventant camins’.
A la inauguració, la superiora de l’Hospital Sagrat Cor, Sor Isabel Blázquez, va parlar dels orígens de la Congregació de les Germanes Hospitalàries del Sagrat Cor de Jesús, de la importància del treball en equip per garantir la millor atenció al pacient i, també, de l’atenció a la complexitat en salut mental dins la missió de la Institució.
A continuació, el director assistencial i educatiu de Germanes Hospitalàries Província d’Espanya, el doctor José Antonio Larraz, va fer una reflexió sobre els aprenentatges que ens va portar l’aturada que vam fer durant la pandèmia, per exemple, a l’àmbit dels hospitals de dia de salut mental, que s’han hagut de reinventar. Així mateix, va explicar que en aquests dos anys de crisi sanitària també es van produir diversos canvis normatius que, juntament amb la transformació del sistema, ens situen davant d’un escenari on cal posar la mirada en diverses qüestions, com el desenvolupament de les capacitats de les persones, la participació activa de pacients i familiars, i deixar enrere la tutela per acompanyar i ajudar els pacients a construir un projecte de vida.
Fent referència al lema de la jornada, ‘Reiventant camins’, el Dr. Larraz va posar damunt la taula alguns aspectes que cal tenir en compte en el nou context derivat de la pandèmia. Per exemple, va assenyalar que els dispositius de la xarxa assistencial han d’estar al servei de les persones, en la necessitat de la participació activa del pacient en el seu procés de recuperació i en un absolut respecte pels drets de les persones que atenem. Finalment va destacar que cal posar l’accent no en tractar la persona sinó en recuperar-la integrant-la dins del seu projecte vital.
En el marc de les jornades es va presentar una experiència innovadora que aplica l’Hospital de Dia de Psiquiatria d’Adults de l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida, basada en la implementació d’un programa de teràpia a través de l’aventura per al tractament dels pacients amb Trastorn Límit de la Personalitat (TLP). Aquest tractament ha demostrat que millora la funcionalitat i la qualitat de vida de les persones amb aquest trastorn. I és que el TLP ha anat en augment els darrers temps. De fet, l’Hospital Sagrat Cor, que és pioner a oferir una atenció multidisciplinària a aquest col·lectiu de pacients, ha tingut un increment del 70 % d’ingressos per TLP des que va començar a oferir-los atenció específica l’any 2007.
A banda del tractament en TLP, durant l’acte es van compartir altres estratègies innovadores d’intervenció als hospitals de dia, com les noves intervencions farmacològiques amb diferents psicodèlics o les aportacions de la dansa moviment teràpia. També va servir de punt de trobada entre les xarxes d’atenció infantojuvenil i d’adults, i per posar en valor el treball de continuïtat en el trànsit d’una xarxa a l’altra.
Així mateix, es va poder reprendre la part dels tallers pràctics de les jornades, que s’havia hagut d’aturar per la pandèmia. «A diferència de les edicions anteriors, on la base de les jornades era la presentació de recursos assistencials, enguany hem volgut que els diferents hospitals de dia de salut mental de Catalunya compartissin els aspectes innovadors de la feina que duen a terme, i aquest fet ha generat un gran interès per part dels assistents», van explicar els organitzadors.
En el marc d’aquestes jornades, a més, el Comitè Científic va triar els tres millors pòsters entre els que es van presentar. El primer premi va ser per a l’Hospital de Dia de Patologia Dual de Gràcia, que pertany a l’Hospital Mare de Déu de la Mercè de Barcelona, pel pòster titulat ‘Resultats en addiccions i estabilització de diagnòstics en Salut Mental 2022′. El segon premi va ser per al pòster titulat ‘Deteriorament cognitiu degut a l’alcohol: experiència de l’abordatge interdisciplinari (2015-2022)’, que va presentar l’Hospital de Dia de Neuropsiquiatria, també de l’Hospital Mare de Déu de la Mercè. Finalment, el tercer premi va ser per al pòster ‘Grup iniciació Mindfulness per a usuaris de l’Hospital de Dia d’Adults’ de l’Hospital de Dia d’Adults de l’Institut Pere Mata de Reus.