Projecte solidari

Aquest any 2024, les diferents accions solidàries que s’emprendran a l’Hospital Sant Rafael es destinaran, una vegada més, a recaptar fons per donar continuitat a la construcció d’una maternitat a l’Hospital Saint Francis Xavier, a la ciutat d’Assin Foso, a Ghana, un projecte que té un cost aproximat de 966.000 euros. D’aquesta manera, s’espera aconseguir millorar l’atenció sanitària maternoinfantil de mares i infants, i contribuir a reduir la morbimortalitat, ès a dir, el nombre de persones afectades per una malaltia sumat al nombre de persones que moren a conseqüència d’aquesta malaltia, a edats primerenques d’aquell districte.

Es tracta d’una gran necessitat del St. Francis Xavier Hospital, pel fet que la seva Unitat de Maternitat s’ha quedat obsoleta i no reuneix les condicions necessàries per a una atenció sanitària de qualitat, a més de no disposar de prou espai per al nombre de llits que requereix. Amb aquest projecte es pretén disposar d’una estructura adequada que tingui servei de prenatals, postnatals, obstetrícia i ginecologia, amb altres serveis necessaris, com ara laboratori i quiròfans.

La construcció del projecte de maternitat actualment es troba en la tercera fase, en la qual es procedirà a l’adquisició de l’equipament necessari per cobrir les necessitats del nou edifici i garantir el bon funcionament de les instal·lacions. D’aquesta manera, per exemple, ja s’han adquirit 30 llits. Pròximament, també està prevista la compra d’altres elements essencials com mobiliari per a les habitacions i equipament mèdic. Aquesta adquisició suposa un pas important per assegurar que el nou edifici estigui plenament operatiu i preparat per oferir serveis de qualitat.

Aquest és ja el quart any que l’Hospital Sant Rafael dona suport a aquest projecte, per al qual ja ha recaptat un total d’11.144,89 euros, després dels 6.773,05 euros que es van aconseguir l’any 2023. Aquests fons han provingut de diferents accions solidàries, que han comptat amb la implicació i compromís del personal col·laborador de l’Hospital, com la venda de polseres elaborades per persones usuàries del Complejo Asistencial de Málaga de Germanes Hospitalàries; l’acte “Mulla’t per Ghana”, on es va animar a treballadors i treballadores, persones usuàries i ciutadania a banyar-se a la piscina de l’Hospital i fer una aprotació solidària; la venda de productes per Sant Jordi; la participació en els BCN Salut Games, o la Botifarrada Solidària, que es va celebrar en el marc de la Festivitat de Sant Benito Menni.

Rober solidari

L’any 2018 es va posar en marxa el rober solidari de l’Hospital Sant Rafael i des de llavors ja s’han donat cerca de 2.000 kg de roba a entitats benèfiques. En tots aquests anys, el rober solidari va col·laborar, entre d’altres, amb les parròquies de Maria Mitjancera i de Sant Lluís Gonzaga de Barcelona, amb Madre Coraje, una associació amb presència internacional que té com a objectiu ajudar col·lectius en risc d’exclusió social, amb l’ONG Al Caliu i amb Caritas mitjançant la Fundació Formació i Treball. A més, també s’han dut a terme diverses donacions a persones usuàries de l’Hospital.

Si voleu fer una donació al rober solidari de l’Hospital Sant Rafael, podeu fer-ho al servei de recepció del Centre.

Heu de tenir en compte que la roba que vulgueu donar han de ser peces còmodes, pràctiques i en bon estat de conservació. També és possible fer donatius d’altres articles, com bastons o crosses, cadires de rodes o fins i tot joguines.

Hort terapèutic

L’Hospital Sant Rafael disposa d’un hort terapèutic en les instal·lacions del Centre, un projecte que es va emmarcar originalment dins de les activitats ocupacionals del Programa d’Hospitalització Parcial de la UCAP (Unitat de Continuïtat Assistencial Polivalent) situada a l’Hospital Sant Rafael (Hospital del Dia adscrit a l’àrea de Salut Mental). Ara també s’adreça a persones voluntàries que vulguin dedicar-se a aquesta activitat.

L’objectiu general és que les persones usuàries es beneficiïn d’una activitat que contribuirà al seu benestar bio-psicosocial. En aquest sentit, estan demostrats els efectes positius que el contacte amb la naturalesa produeix en qualsevol persona, tant pel que fa a salut física, com psíquica, emocional i social.

L’activitat, en la qual col·labora la Fundació 3 Turons, va començar el gener de 2019 i s’ha anat consolidant des de llavors. Amb aquesta iniciativa, des del Programa d’Hospitalització Parcial es vol aconseguir una sèrie d’objectius, generals i específics:

  • Potenciar l’apoderament dels pacients a través d’una intervenció terapèutica realitzada a l’aire lliure.
  • Millorar l’autocura personal.
  • Integrar l’aprenentatge d’habilitats relacionades amb la tasca específica de cuidar un hort.
  • Fomentar l’entrenament en habilitats socials.
  • Millorar el funcionament físic i cognitiu.
  • Incorporar hàbits de vida saludable.
  • Implicar pacients i professionals amb fórmules interactives de participació compartida, en un ambient diferent del de la consulta.
  • Contribuir en la lluita contra l’estigma i autoestigma en salut mental.

Si voleu obtenir més informació o voleu col·laborar amb aquest projecte, podeu posar-vos en contacte amb el Servei de Pastoral i Voluntariat, en el correu electrònic marrebola.hsrafael@hospitalarias.es o trucant al 93 211 25 08, extensió 65022.

Podeu fer seguiment de les diferents iniciatives solidàries a les nostres notícies.