En els últims anys i, de manera destacada, durant la pandèmia de covid-19, s’ha evidenciat un increment dels casos diagnosticats de trastorns de la conducta alimentària (TCA), sobretot en joves i adolescents.
Detectar-los de manera precoç en l’entorn escolar és fonamental, ja que el seu pronòstic millora notablement com més aviat es comencen a tractar. Per aquest motiu, arran de la col·laboració establerta entre l’Hospital Sant Rafael i instituts del districte d’Horta Guinardó en el marc del programa Salut i Escola, l’Hospital Sant Rafael va organitzar, el 19 de setembre, a mode de prova pilot, un webinar sobre promoció de la salut i prevenció dels TCA adreçat a professorat i a monitors de menjador. En concret, aquesta formació es va realitzar a petició d’un institut del districte amb interès en aquesta problemàtica.
La doctora Nadia Morales, psiquiatra adjunta de l’Equip Guia BCN Nord-Dreta de l’Hospital Sant Rafael, i Juan Carlos Acosta, infermer del CSMIJ Hospital Sant Rafael, van ser els encarregats d’impartir aquesta sessió en línia, en què van participar una vintena de professionals de l’educació. “És crucial enfortir el paper que exerceixen tant el professorat com el personal del menjador en la vida dels i les estudiants, i per això hem d’assegurar-nos que disposen d’informació i estratègies per donar suport al seu desenvolupament integral”, va explicar Juan Carlos Acosta. “Aquest tipus d’iniciatives no només ens permeten promoure la prevenció dels TCA, sinó que també contribueixen a generar més consciència en la nostra comunitat i el nostre districte, que és on tenim influència”, va afegir.
En la primera part del seminari en línia, la Dra. Morales es va encarregar d’explicar els diferents tipus de TCA, que, fonamentalment, són l’anorèxia, la bulímia nerviosa, els trastorns per afartament i els trastorns evitatius o restrictius de la ingesta. També va explicar la necessitat de fer un abordatge integral, on el tractament farmacològic i el psicològic es donin suport. “Amb els fàrmacs tan sols tractarem els símptomes, però amb el suport psicològic podrem arribar a la causa del trastorn i treballar per millorar-la”, va explicar.
Així mateix, durant la seva xerrada va aportar informació de com se’n fa el diagnòstic i va posar en relleu la rellevància de fer un diagnòstic precoç. “Com més aviat s’intervingui, més bon pronòstic tindrà la persona”, va assenyalar.
Durant la segona part del webinar, Juan Carlos Acosta va oferir consells a les persones assistents per poder detectar de manera precoç els TCA i actuar davant la sospita que aquestes conductes s’estiguin produint. “La detecció en el medi escolar és molt important i necessària, sobretot si tenim en compte que als instituts és habitual que es produeixin situacions en què una persona assumeix un rol de líder i d’altres puguin imitar els seus comportaments, cosa que ja hem detectat en algun centre”, va destacar.
Per tot això, l’infermer del CSMIJ Hospital Sant Rafael va incidir en la necessitat d’observar tant els comportaments alimentaris com els físics i els canvis en l’estat d’ànim. “La preocupació constant pel pes, la baixa autoestima o autocrítica severa i l’ansietat o depressió són senyals psicològics i emocionals als quals cal posar atenció”, va afegir.
L’expert també va presentar com a elements destacats en aquesta detecció del TCA la comunicació del professorat amb l’estudiant, que sempre ha de ser de manera oberta i sense emetre judicis, i de la col·laboració entre la família i els i les professionals de l’educació a l’hora de creuar informació que pugui ajudar a identificar de manera més precisa aquests trastorns i derivar els casos als professionals sanitaris.