Del 25 de juny al 4 de juliol va tenir lloc la segona edició del Programa d’Activació Conductual Infantojuvenil del CSMIJ Horta-Guinardó de l’Hospital Sant Rafael, en la qual van participar 24 adolescents. Aquesta iniciativa consisteix en la realització d’una sèrie de tallers i activitats terapèutiques per promoure la salut mental i física dels i les adolescents.
Aquest any es va batejar el programa amb el nom d’Aktiva’T amb l’objectiu d’apropar-lo, encara més, al seu públic objectiu. Així mateix, es va ampliar la franja d’edat de les persones destinatàries perquè hi tinguessin cabuda adolescents d’entre 11 i 17 anys.
També es van introduir dues activitats noves: la piscina i la teràpia amb gossos. “Els i les adolescents que van participar en la primera edició ens van manifestar el seu interès en fer una activitat de piscina, per la qual cosa ho vam planificar amb temps i aquest any ho hem pogut dur a terme i realment ha agradat molt”, Juan Carlos Acosta, infermer del CSMIJ Horta-Guinardó i ideòleg del Programa d’Activació Conductual Infantojuvenil.
Les sessions, que es van desenvolupar diàriament durant unes dues setmanes, van començar a les 10 i finalitzat a les 12 h i van incloure una breu part teòrica inicial, on es van abordar temes com les habilitats socials, la gestió emocional o els hàbits saludables de la rutina, seguida per una part pràctica, on es van dur a terme activitats físiques, com la cursa d’obstacles, la boxa sense contacte, la piscina o la teràpia assistida amb animals. Les activitats més exitoses han estat, per aquest ordre la teràpia amb gossos, la boxa sense contacte i la piscina.
Marina Escudero, terapeuta ocupacional del CSMIJ Horta-Guinardó i una de les professionals que participa en el programa, ens explica al següent vídeo els avantatges que aporta aquest programa per als nois i les noies que hi participen.
En el marc de les dues sessions de cloenda del programa, que es van celebrar el 3 i 4 de juliol, es van fer les activitats de teràpia canina i es van entregar els diplomes d’assistència a les persones participants mentre se’ls oferia un esmorzar saludable. La valoració global d’aquesta activitat entre les persones assistents va ser molt positiva i van destacar l’oportunitat de conèixer persones de la seva edat i fer xarxa, la superació i la gestió de les emocions a través de l’esport. També hi va haver consens en la demanda que la propera edició sigui més extensa.
L’equip de professionals del CSMIJ Horta-Guinardó que es va encarregar de realitzar aquesta segona edició també estava constituït per Mireia Bayerri, educadora social del CSMIJ, i va comptar el suport de Juan Víctor Charcas, TCAI de l’Hospital.
Marina Escudero ens explica els beneficis d’aquest programa en aquest vídeo.