La doctora Anna Carol Pérez, directora de Projectes Assistencials de l'Hospital Sant Rafael i coordinadora del Club de Lectura Sant Rafael, va participar al 23è Congrés Nacional d'Hospitals i Gestió Sanitària, celebrat a Las Palmas de Gran Canaria entre el 8 i el 10 de març. La Dra. Pérez va presentar en aquest congrés un pòster que duia per títol “Com millorar la formació ètica i humanística dels professionals sanitaris: l'experiència d'un club de lectura en un hospital general”.
En concret, el 9 de març va defensar l'e-pòster davant d'un equip d'avaluadors i va explicar, entre altres coses, que el club de lectura va començar el 2019, que es va haver d'interrompre per la pandèmia de Covid-19 i que es va reiniciar, primer en format digital, el setembre del 2020, després, va evolucionar a un format híbrid i, finalment, ha tornat a ser presencial. També va explicar els resultats que s'hi han obtingut i com s'ha avaluat aquest club de lectura mitjançant dues enquestes qualitatives al personal professional que en forma part.
Així, les i els professionals del Club de Lectura Sant Rafael enquestats van considerar que compartir de manera conjunta les lectures els permet escoltar millor els altres, aprendre de les seves observacions i opinions, fet que els enriqueix com a persones i amplia els seus horitzons. També van afirmar que el Club de Lectura els proporciona eines per portar millor el seu dia a dia personal i laboral, sobretot, durant situacions d'estrès emocional, com la provocada per la crisi sanitària.
"En la pràctica diària, la tecnificació i l'aplicació de protocols i la pandèmia de Covid-19 ens han posat de manifest que necessitem espais de reflexió ètica i de formació humanística per afrontar els reptes que comporta aquesta professió", assenyala la Dra. Pérez, i destaca que la reflexió compartida d'una lectura enriqueix extraordinàriament.
La coordinadora del Club de Lectura Sant Rafael va indicar, amb el pòster com a suport, que aquesta activitat fomenta la mirada reflexiva, el pensament crític i l'actitud empàtica i compassiva de les i els professionals sanitaris, alhora que permet compartir experiències, conèixer les idees i les reflexions d'altres professionals, analitzar, aprendre, aturar-se a reflexionar i, en definitiva, millorar l'atenció i la relació amb les persones ateses, les seves famílies i el personal cuidador, així com amb els companys i companyes del mateix centre de treball.
Al document adjunt podreu trobar el pòster.