El mindfulness va ser el protagonista de les dues noves xerrades que s’han dut a terme als Casals de Gent Gran el mes de maig. Aquesta activitat està organitzada per l’Hospital Sant Rafael i la imparteix personal professional del Centre. María Teresa Rodríguez, infermera de Salut Mental de l’Hospital, va ser qui es va encarregar d’impartir les sessions. La primera va tenir lloc el 10 de maig, al Casal de Gent Gran de Sant Genís dels Agudells, i la segona el 15 de maig, al de Vall d’Hebron.
El mindfulness és un tipus de meditació budista amb una llarga història, tot i que des de fa uns anys està més de moda, i significa dedicar una atenció plena a allò que es fa. “Quan practiquem la meditació, dirigim l’atenció cap a on volem i la controlem”, explica María Teresa Rodríguez, que afegeix que per dur a terme aquesta meditació cal una actitud d’acceptació del que observem, sense jutjar, amb paciència i confiança en un mateix.
“El nostre cervell està preparat per sobreviure, i no per ser feliç, per això hem d’ensenyar-li a veure la nostra existència des d’una altra perspectiva”, continua explicant la infermera de l’Hospital Sant Rafael. I és que, només en un dia, tenim al voltant de 70.000 pensaments, dels quals un 94 % són repetitius i un 80 % negatius. “Els pensaments i les creences ens controlen els gens, els comportaments i tot el que experimenten”, va apuntar María Teresa Rodríguez, que durant la xerrada va incidir en el fet que és possible canviar-ho i, d’aquesta manera, tenim la possibilitat de sanar tant físicament com mentalment i espiritual.
“Per a la nostra ment, encara ens trobem a les cavernes, i el tigre real dels nostres avantpassats ara són petits tigres reflectits en la família, els amics, les relacions laborals, etc.”. Tot plegat fa que estiguem en una situació d’estrès permanent. Algunes persones s’aferren al passat amb nostàlgia i tristesa, i d’altres s’enfoquen en un futur que els produeix ansietat i preocupacions per coses que no sempre es faran realitat. “La bona notícia és que no estem condemnats, només programats per sobreviure”, afegeix Rodríguez.
Durant la seva xerrada, va explicar que és possible, mitjançant el mindfulness, carregar-nos d’energia, perquè mentre meditem no processem tanta informació i tenim els ulls tancats. I, també, que és possible practicar-lo amb els ulls oberts, en la vida quotidiana, quan mengem, rentem els plats o anem en bus o en metro. “Si ens trobem presents quan som conscients de: què passa a la meva ment, què passa en l’experiència de fora i com és la meva reacció davant d’aquests fets, estem practicant mindfulness”. La recepció de les xerrades va ser molt positiva i, quan es van acabar, les persones assistents es van mostrar molt agraïdes. “Fins i tot van comentar la possibilitat d’apuntar-se a classes de taitxí, de ioga i de txikung, que també s’ofereixen als Casals”, conclou María Teresa Rodríguez.