L'Hospital Sant Rafael tracta, des de fa més d'un any, problemes osteomusculars comuns, com són la tendinitis o la fasciïtis plantar, amb ones de xoc focals. De fet, és el primer centre sanitari a Catalunya que ha incorporat aquest tractament a la cartera pública de serveis de Rehabilitació.
Gràcies a aquesta tècnica, que es basa en l'aplicació d'ones acústiques d'alta freqüència i energia sobre el teixit lesionat, el Servei de Rehabilitació del Centre ha aconseguit disminuir el dolor dels pacients en més del 76 % i evitar, així, tractaments invasius, com les cirurgies, les quals s'han reduït a més de la meitat per aquest tipus de patologies de l'aparell locomotor.
“Quan el tractament de fisioteràpia clàssic no funciona, el següent pas sol ser la cirurgia o les infiltracions”, explica el doctor Álex Pasarín, cap del Servei de Rehabilitació de l'Hospital Sant Rafael. “Amb les ones de xoc, disposem d'un pas intermedi, que ens evita haver de recórrer, en bona part dels casos, a aquests tractaments invasius”, assegura. Des que l'Hospital aplica aquesta tècnica en pacients amb fasciïtis plantar, tendinitis aquíl·lia, tendinitis calcificant d'espatlla i trocanteritis ha aconseguit reduir en més d'un 50 % les operacions per aquestes lesions.
El Centre ha fet un estudi amb 70 pacients que han rebut ones de xoc durant l'any 2020 i ha pogut comprovar que, en totes les patologies tractades, la millora del dolor, avaluada amb l'escala EVA, és d'entre un 76 i un 79 %. Aquesta tècnica ha demostrat ser especialment eficaç amb la tendinitis calcificant d'espatlla, en què la reducció del dolor percebut és superior al 96 %, és a dir, pràcticament desapareix.
“Les ones de xoc promouen la reparació accelerada del teixit i el creixement cel·lular, amb la qual cosa aconseguim resultats immediats pel que fa a la disminució del dolor i la recuperació de la mobilitat”, assenyala la doctora Daniela González, metgessa adjunta del Servei de Rehabilitació de l'Hospital Sant Rafael. “Generalment els tractaments consten de tres sessions d'uns quatre minuts d'ones de xoc, una per setmana, i, quinze dies després de l'última sessió, el pacient ja en percep els resultats”.
Les ones de xoc ofereixen, així, una solució més ràpida, no invasiva i que redueix, per tant, el temps de recuperació després del tractament. “En no requerir hospitalització i experimentar, en poc temps, una millora del dolor, el pacient pot recuperar l'activitat diària i reprendre l'exercici físic”, indica el doctor Pasarín. “Això no només és fonamental per la part de rehabilitació física, sinó també des del punt de vista emocional; sobretot per a persones molt actives, com els esportistes”.
El Servei de Rehabilitació de l'Hospital Sant Rafael utilitza la tècnica d'ones de xoc focals, que són més potents que les radials i permeten actuar amb una major precisió. Es tracta d'ones acústiques d'alta freqüència i energia que s'apliquen amb un projector, utilitzant un gel com a transmissor i amb el suport de l'ecografia, per enfocar l'estímul a la zona afectada. Les ones de xoc focals només poden ser emprades per metges i, dins la cartera de serveis públics, el seu ús està molt estès en el camp de la Urologia, per a la dissolució i eliminació de càlculs renals (litotrícia). L'Hospital Sant Rafael confia que, gràcies a l'aplicació d'aquesta tècnica en l'àmbit de la Rehabilitació, molts més pacients de la xarxa sanitària se'n podran beneficiar.
*Podeu veure el vídeo fent clic sobre la imatge.