La unitat d’Aparell Digestiu de l’Hospital Sant Rafael és un departament especialitzat en el diagnòstic, tractament i seguiment de les malalties relacionades amb l’aparell digestiu. Està format per un equip multidisciplinari de professionals de la gastroenterologia, cirurgia i altres professionals de la salut que treballen conjuntament per abordar les necessitats de cada persona atesa. Aquest equip està dedicat a oferir un enfocament integral de les malalties digestives, des de l’avaluació inicial, tractament i seguiment posterior.
Les persones ateses que acudeixen a la unitat d’Aparell Digestiu poden presentar una àmplia gamma de trastorns digestius:
- Malalties inflamatòries intestinals.
- Malalties del fetge, tracte biliar i pàncrees.
- Trastorns de la motilitat gastrointestinal.
Panendoscòpia oral: aquesta exploració permet l’observació directa de l’esòfag, l’estómac i la part inicial de l’intestí prim. És una tècnica útil per al diagnòstic de lesions i patologies a aquests òrgans.
Tractament endoscòpic de l’hemorràgia digestiva alta: mitjançant aquest procediment, es pot controlar i tractar l’hemorràgia que es produeix a la part superior del tracte digestiu.
Extracció endoscòpica de cos estrany: en cas d’ingerir un cos estrany a l’aparell digestiu, aquesta tècnica permet la seva extracció de forma segura.
Dilatació de l’àrea estenoica en el tub digestiu superior a excepció de l’esòfag: aquest procediment s’utilitza per ampliar zones estretes o obstruïdes en el tub digestiu superior, excepte a l’esòfag, per restaurar el flux normal dels aliments i líquids.
Polipectomia endoscòpica en el tracte digestiu superior: amb aquesta tècnica, és possible extirpar pòlips que es trobin en l’esòfag, l’estómac o la part inicial de l’intestí prim, per a l’anàlisi posterior.
Tractament endoscòpic amb bandes elàstiques sobre varius esofàgiques: aquesta tècnica consisteix a col·locar bandes elàstiques al voltant de les varius esofàgiques per aconseguir la seva esclerosi i prevenir possibles complicacions.
Gastrostomia endoscòpica percutània: és un procediment mitjançant el qual es pot realitzar una comunicació de l’estómac amb la pell per a la col·locació d’una sonda d’alimentació o per a altres finalitats mèdiques, amb l’ajuda d’un endoscopi.
Colonoscòpia-ileoscòpia: a través d’aquest procediment, es pot explorar i visualitzar el còlon i la part distal de l’intestí prim (ili) per detectar patologies com pòlips, inflamació o tumors.
Tractament endoscòpic de l’hemorràgia digestiva baixa: similar al tractament de l’hemorràgia digestiva alta, aquesta tècnica s’utilitza per controlar i tractar el sagnat que es produeix en la part inferior del tracte digestiu.
Polipectomia endoscòpica en el còlon: amb aquest procediment, és possible extirpar pòlips trobats al còlon per a la seva anàlisi posterior
Dilatació endoscòpica de zones d’estenosi en el còlon: en cas de zones d’estenosi de la llum del còlon, aquesta tècnica permet augmentar el diàmetre de la zona per restaurar el trànsit intestinal normal.
Cap d’Àrea Mèdica: Dr. Jordi Ibáñez
Referent: Dr. Marcelo Larrea
Supervisora d’Infermeria: Rosa Miralles