Amb motiu del Dia Internacional de les Infermeres, que es commemora el 12 de maig, l’Hospital Sant Rafael va organitzar, el 10 de maig, una jornada de celebració d’aquesta efemèride amb el títol ‘Infermeres Hospitalàries Sant Rafael. Cuidant amb valors’, que va congregar més d’una vuitantena d’assistents a la sala d’actes del Centre.
La benvinguda i inauguració de la jornada van anar de la mà del doctor Jesús Ezquerra i de Miriam Algarra, director gerent i directora infermera de l’Hospital, respectivament, que van exercir d’amfitrions. També va comptar amb la presència del doctor Jordi Armengol, director dels Sectors Sanitaris Nou Barris, Horta-Guinardó i Sant Andreu, i de Sonia Sevilla, adjunta a la Gerència de Cures Infermeres del Sistema de Salut de Catalunya.
Miriam Algarra va fer referència al rol de les infermeres com a eix vertebrador del sistema de salut. Després de recordar la figura de Florence Nightingale, que és considerada la mare de la infermeria moderna, va explicar que l’objectiu d’aquesta primera jornada és donar a conèixer el rol de les infermeres a l’Hospital Sant Rafael en els seus diferents àmbits: assistencial, docent, recerca i gestor. També va destacar que les infermeres són guardianes de valors, “uns valors que guien la nostra activitat diària per millorar les nostres cures arribant a l’excel·lència”.
En la seva intervenció, Jordi Armengol va posar damunt la taula un repte per a la infermeria, que consisteix en fer valer el coneixement de la infermeria en el treball en equip amb altres professionals, a fi d’aconseguir la màxima eficiència que requereix el sistema. Sonia Sevilla, per la seva part, es va referir al lema de la jornada, ‘Cuidant amb valors’, com una frase que no només defineix la professió infermera, sinó que la “celebra”, ja que representa el cor d’aquesta feina. També es va referir a la visió holística de la infermera, que li ajuda a proporcionar una atenció centrada en la persona, i a un pla d’acció en el qual s’està treballant que busca el creixement de totes les infermeres a partir de potenciar tres punts: l’autonomia, la visibilitat en la presa de decisions i l’impacte social.
A continuació, la doctora Paola Galvany, presidenta del Col·legi d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB), va dictar la ponència inaugural, que es va centrar en la visibilitat de les infermeres i en la necessitat d’incrementar-la. Així, la Dra. Galvany va posar èmfasi en la idea que no s’ha donat a l’acte de cuidar el valor i reconeixement que mereix, però cal tenir present que “sense les cures les persones no podrien créixer, ser autònomes ni desenvolupar-se”. “Una infermera és un valor imprescindible per a la societat, ja que quan no la tenim ens adonem que el sistema no funciona”, va assenyalar. També va destacar que el lideratge i l’empoderament comencen per un mateix.
Tot seguit va tenir lloc la taula rodona sobre els diferents rols infermers on, a través de la moderació de Fernando Campaña, supervisor de Docència, Recerca i Innovació de l’Hospital Sant Rafael, infermeres de diferents àmbits van explicar què fan en el seu dia a dia, a fi de posar en valor la visió infermera 360º.
A la taula van estar presents: Gemma Calvet, infermera de la Unitat de Cirurgia Sense Ingrés de l’Hospital Sant Rafael, que va donar la seva visió assistencial; Carmen Castro, supervisora de l’àrea quirúrgica de l’Hospital Sant Rafael, que va parlar de l’àmbit gestor; la doctora Pilar González, directora infermera de la Facultat Ciències de la Salut Blanquerna-URL, que va fer referència a l’àmbit docent; Isabel Feria, supervisora i coordinadora d’investigació en infermeria de Benito Menni CASM, que va aportar la perspectiva investigadora, i Marta Gorgues, estudiant de la Facultat de Ciències de la Salut Blanquerna – URL, que va donar la visió de l’àmbit estudiantil. Podeu veure al següent vídeo què significa per a totes elles ser infermeres: https://bit.ly/3QKoCwW
A la segona taula de la jornada, que va estar moderada per Ester García, supervisora d’Unitats d’Hospitalització Mèdica Hospital Sant Rafael, es van presentar projectes rellevants del 2023 de les infermeres de l’Hospital Sant Rafael. Així, Tania Téllez, infermera d’Hospitalització, i Marta Ortilles, TCAI d’Hospitalizació, van presentar un treball d’investigació que demostra la importància de la simulació clínica com a formació i entrenament del personal sanitari i la seva utilitat en la millora de la seguretat del pacient. Tot seguit, Ángela Gómez, infermera de quiròfan, va abordar les mesures de prevenció en la retenció de cossos estranys en procediments quirúrgics, com els recomptes (inicial, durant i final). La tercera ponència va anar de la mà de Lorena Delgado, infermera d’Hospitalització, i Rosalía Sánchez, TCAI d’Hospitalització, van explicar la seva experiència a la unitat 2A com a planta pilot per a la implantació del projecte Dslligats, el qual impulsa la cultura de la mínima contenció.
Ana Lamban, infermera de Salut Mental, i Isabel Romero, TCAI de Salut Mental, van parlar del rol infermer al Programa d’Hospitalització Parcial (PHP) en salut mental, on van destacar la seva autonomia a l’hora de treballar. Paqui Campoy, infermera gestora de casos de l’Hospital de Dia Mèdic (HDM), va parlar de la gestió de casos a HDM, referent en insuficiència cardíaca, i de la funció de la gestora de casos, una figura cada vegada més primordial per l’increment de pacients crònics. Va tancar la taula Carolina Sánchez, infermera de l’Àrea Ambulatòria, va centrar la seva presentació en un estudi que es vol dur a terme a fi d’avaluar la qualitat de vida del pacient diabètic després de la instauració de la monitorització contínua de glucosa.
La doctora Ester Risco, presidenta de la Societat Catalano-Balear d’Infermeria, va ser l’encarregada de la ponència de cloenda, que va voler aportar una dosi d’optimisme al públic assistent animant-lo a sumar-se, de manera activa i de forma conjunta, a la transformació del sistema sanitari. “Ara és el moment de construir juntes què volem ser i cap a on volem anar mantenint els valors que tenim com a infermeres i donant valor al fet de cuidar”, va asseverar.
Després de la deliberació del comitè científic, la jornada va finalitzar amb l’entrega del Premi a la millor comunicació, de la mà de la doctora Pilar González i de Miriam Algarra, a Lorena Delgado i Rosalía Sánchez, pel projecte Dslligats.