L’Àrea d’Aparell Locomotor de l’Hospital Sant Rafael va celebrar, el 12 d’abril, la sisena edició del Curs de Patologia de l’Aparell Locomotor Anamnesi, Exploració Bàsica i Maneig. Enguany, aquest curs, que s’adreça a metges de Família i d’altres professionals relacionats amb patologia de l’aparell locomotor, va congregar una cinquantena d’alumnes. L’objectiu d’aquesta sessió és millorar l’atenció a les persones ateses amb patologia de l’aparell locomotor, tant en l’atenció primària com en l’hospitalària. D’aquesta manera, també es van transmetre els coneixements necessaris als i les professionals de medicina familiar perquè coneguin les patologies més freqüents de l’aparell locomotor.
Amb el lema d’enguany, Mirar + escoltar + parlar + tocar = diagnòstic i pronòstic, es va voler transmetre la importància del contacte directe entre el personal sanitari i les persones ateses per tal de millorar el tractament de les patologies de l’aparell locomotor. “Hi ha una tendència actual de fer massa visites telemàtiques i això s’està traduint en un excés de proves diagnòstiques que moltes vegades són innecessàries”, explica el doctor Àlex Pasarin, coordinador del Servei de Rehabilitació de l’Hospital Sant Rafael i un dels organitzadors del curs.
Durant la sessió, també es va destacar la necessitat que tant el personal mèdic com les persones ateses arribin a parlar un mateix llenguatge i com la persona atesa s’ha d’implicar en la cura del seu aparell locomotor i de la seva salut, promovent l’exercici i desmedicalitzant els processos crònics de l’aparell locomotor. “També és important que els i les professionals sanitàries procurem delimitar les expectatives dels pacients”, va afegir el Dr. Pasarín, que assenyala que, moltes vegades, no s’hauria de parlar tant de curació, sinó que caldria posar l’èmfasi en la millora de la qualitat de vida.