L'Àrea d'Aparell Locomotor de l'Hospital Sant Rafael va organitzar la cinquena edició del Curs d'Exploració Bàsica i Maneig de l'Aparell Locomotor per a Atenció Primària. Així, el passat 17 de febrer es va a dur a terme aquest curs dirigit a metges de família i metges residents de família, rehabilitació, cirurgia ortopèdica i traumatologia i reumatologia, al qual van assistir 40 alumnes. L'objectiu d'aquesta sessió era millorar l'atenció dels i les pacients amb patologia de l'aparell locomotor, tant en l'Atenció Primària com en l'Hospitalària.
Durant el curs es va destacar la importància que tant metges com pacients arribin a parlar un mateix llenguatge i com s'ha d'implicar la persona atesa en la cura del seu aparell locomotor i de la seva salut. “També és important que els professionals de la medicina procurem delimitar les expectatives dels i les pacients”, va afegir el doctor Alex Pasarin, coordinador del Servei de Rehabilitació de l'Hospital Sant Rafael i organitzador del curs, el qual va insistir en la necessitat de no sobrediagnosticar i, per tant, no sobretractar les persones usuàries.
El Dr. Pasarin va assenyalar que el confinament va incrementar la falta d'activitat física i d'exercici, la qual cosa havia estès entre la població la sensació que es trobaven pitjor. “Hi ha gent que encara té por i està trista, i això té una repercussió en la seva salut”, va indicar, i va destacar que s'ha pogut contrastar un increment de les fractures.
Segons l'especialista, el confinament ha tingut una afectació directa sobre la societat, que ha vist com perdia salut. També ha suposat canvis importants en la manera de treballar a la sanitat i s'ha vist com augmentaven el nombre de sol·licituds de proves complementàries, les derivacions i les llistes d'espera. “Tot això en un context on també ha augmentat la demanda de serveis sanitaris”, va continuar explicant el Dr. Pasarin.
Tot i així, el coordinador del Servei de Rehabilitació també va voler transmetre un missatge positiu, destacant com la majoria dels problemes de l'aparell locomotor no són malalties greus; encara que sí que interfereixen en la vida de les persones, poden arribar a generar moltes derivacions entre especialistes i consumeixen molts recursos. “La majoria de les vegades fins i tot no podem curar aquestes persones, però sí que podem millorar-ne la qualitat de vida”.