La trobada científica de la revista Informacions Psiquiàtriques, organitzada per l'Hospital Sagrat Cor i l'Hospital Mare de Déu de la Mercè, ha tornat aquest any amb força, després de l'aturada ocasionada per la pandèmia, reunint més de 130 professionals de diferents centres de Germanes Hospitalàries a Espanya.
L'esdeveniment, que es va celebrar els dies 16 i 17 de maig a l'Hotel Alimara de Barcelona, va tractar, mitjançant presentacions i tallers, temes de les sis línies assistencials de Germanes Hospitalàries: salut mental, discapacitat intel·lectual, psicogeriatria, dany cerebral, cures pal·liatives i investigació.
L'acolliment de la Jornada va anar a càrrec del doctor Joan Vegué, director del Pla Director de Salut Mental i Addiccions del Departament de Salut de Generalitat de Catalunya, qui va parlar de l'estratègia que se segueix al territori català en l'àmbit de la salut mental i les addiccions. Vegué va explicar que les línies prioritàries d'actuació de cara a aquest 2022 estan sent el desplegament del Pla de prevenció de suïcidi (PLAPRESC), la millora d'atenció als TCA, l'atenció a la crisi infantil i juvenil en els CSMIJ, la millora de l'atenció en salut mental de les persones refugiades, les alternatives a l'hospitalització i la reconversió de la llarga estada psiquiàtrica.
El primer dia de les Jornades van tenir lloc dues taules més, una de les quals sobre la investigació com a procés transversal col·laboratiu. A aquesta taula, moderada pel doctor Emilio Rojo, director mèdic de Benito Menni CASM de Sant Boi de Llobregat, va participar el doctor Francisco Collazos, cap de l'Àrea de Salut Mental de l'Hospital Sant Rafael, amb la ponència 'Nivel micro 2: El profesional y la unidad asistencial, factores determinantes de la investigación'.
La conferència magistral de cloenda, presentada pel doctor José Antonio Larraz, director assistencial i educatiu de Germanes Hospitalàries Província d'Espanya, va anar a càrrec d'Antonio Luis Martínez-Pujalte, professor de Filosofia del Dret i Director de la Càtedra de Discapacitat i Ocupabilitat de la Universidad Miguel Hernández d'Elx, qui va aprofundir en la Llei 8/21, sobre suport a la persona amb discapacitat, en l'exercici de la seva capacitat jurídica, i els canvis que suposa en l'àmbit assistencial.
Durant la seva intervenció, Antonio Luis Martínez-Pujalte es va referir a la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat com a avantsala de la Llei 8/21, pel canvi radical que suposa en la mirada cap a les persones amb discapacitat. En aquest sentit va explicar que, si anteriorment la mirada es focalitzava en les deficiències de les persones amb discapacitat, la nova llei dona pas a un nou paradigma en el qual la mirada es posa en l'existència de barreres i on l'obligació dels poders públics i del Dret és remoure aquests obstacles per facilitar a les persones amb discapacitat l'exercici dels seus drets. Segons va assenyalar Martínez-Pujalte, "aquest nou concepte de discapacitat marca el pas del model mèdic al model social de la discapacitat". També va fer referència a l'article més revolucionari de la Convenció, el número 12, que reconeix, per primera vegada en la història, el dret de totes les persones a la capacitat jurídica.