La sala d’actes de l’Hospital Sant Rafael va ser l’escenari, el 26 de maig, de les XXVII Jornades d’Actualització en Psicogeriatria, organitzades per l’Hospital Sagrat Cor i que es van celebrar tant en format presencial com en línia, i les quals van aplegar uns 400 professionals de tot el món.
La inauguració va anar a càrrec de Sor Isabel Blázquez, superiora de l’Hospital Sagrat Cor, que va mostrar el seu agraïment als presents per l’assistència a aquestes jornades, així com als organitzadors. També va recordar la importància de la Festa de Nostra Senyora del Sagrat Cor de Jesús, que el 31 de maig celebra el 142è aniversari de la Fundació de la Congregació de les Germanes Hospitalàries del Sagrat Cor de Jesús, que va tenir lloc a Ciempozuelos (Madrid) de la mà de sant Benito Menni, María Josefa Recio i María Angustias Giménez.
Tot seguit, el professor Antoni Bulbena, director del Departament de Psiquiatria i Medicina Legal de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), va fer un balanç històric de la seva participació en aquesta Jornada de referència i va anunciar que, properament, hi haurà una Càtedra de recerca en psicogeriatria entre Germanes Hospitalàries i la UAB. També va aproximar l’herència del coneixement des de l’espiritualitat a la clínica, emplaçant tothom a l’aprenentatge.
El doctor Carles Franquelo, director mèdic de l’Hospital Sagrat Cor, va agrair la presència dels més de 400 assistents i la participació dels ponents. Va explicar que l’Hospital Sagrat Cor aposta des de fa anys per la cura dels ancians amb problemes de salut mental i va recordar les primeres Jornades que va iniciar el Dr. Rego, que va fundar una unitat d’aguts dedicada a la salut mental de la tercera edat. Així mateix, va posar en relleu que es parla molt de la salut mental en la postpandèmia, concretament dels efectes en la població jove, però cal no oblidar que també ha tingut conseqüències molt importants sobre la salut mental de la gent gran.
El següent que va prendre la paraula va ser el doctor Manel Sánchez, subdirector mèdic de l’Hospital Sagrat Cor i coordinador de la Jornada, que va destacar que aquesta Jornada històricament dona una visió integral de la persona gran i n’aborda la salut mental des d’una visió més àmplia que engloba l’epidemiologia, la prevenció i la clínica, a més de l’espiritualitat i els aspectes socials.
La conferència inaugural, amb el nom d”Espiritualitat i psiquiatria de la tercera edat’, la va impartir el Professor German E. Berrios, Emeritus Chair of the Epistemology of Psychiatry. Life-Fellow, Robinson College. University of Cambridge, UK. El professor va abordar totes les àrees de l’espiritualitat en la tercera edat i va destacar que en aquesta fase de la vida conté una càrrega semàntica addicional que fa referència a necessitats profundes, que expressen propòsits humans i del món en general, i que poden expressar-se lingüísticament o no. A més, va assenyalar que comprendre no és simplement acceptar una explicació, sinó acceptar-la en l’àmbit estètic i emocional com un acte de fe.
La primera taula de la jornada va versar sobre la dimensió psicològica i existencial de l’envelliment, i va comptar amb la intervenció del doctor Manuel Martín Carrasco, director mèdic de la Clínica Padre Menni de Pamplona i president de la Societat Espanyola de Psiquiatria; del doctor Luis Gutiérrez Rojas, professor de Psiquiatria de la Universitat de Granada, i del doctor Francesc Torralba, catedràtic de Filosofia i director de la Càtedra Ethos d’ètica aplicada de la Universitat Ramon Llull.
La segona taula, que va estar moderada per la doctora Pilar Azpiazu, psicogeriatra sènior, es va centrar en la depressió en la gent gran i els desafiaments clínics i terapèutics d’aquesta malaltia en aquest col·lectiu de pacients. Els ponents que hi van intervenir van ser el doctor Narcís Cardoner, cap del Servei de Psiquiatria de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau; la doctora Virginia Soria, del Servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari de Bellvitge, i el doctor Javier Olivera, psiquiatre i responsable del Programa de Psicogeriatria de l’Hospital Universitari San Jorge de Huesca.
Un dels missatges que es van traslladar des d’aquesta taula va ser la necessitat de tenir en compte que la relació entre depressió i dolor és un fenomen molt prevalent, i que, per tant, és imprescindible fer-ne un abordatge integral, que tingui en compte la dimensió emocional del pacient i no només el tractament del dolor.