L'Hospital Sant Rafael ha posat en marxa un hort terapèutic en les instal·lacions del Centre, un projecte que s'emmarca dins de les activitats ocupacionals del Programa d'Hospitalització Parcial de la UCAP (Unitat de Continuïtat Assistencial Polivalent) situada a l'Hospital Sant Rafael (Hospital del Dia adscrit a l'àrea de Salut Mental), i l'objectiu general de la qual és que les persones usuàries es beneficiïn d'una activitat que contribuirà al seu benestar bio-psicosocial. En aquest sentit, estan demostrats els efectes positius que el contacte amb la naturalesa produeix en qualsevol persona, tant a nivell de salut física, com psíquica, emocional i social.
L'activitat va començar el 9 de gener de 2019, amb una freqüència setmanal. "En aquest període inicial de creació de l'hort, que abasta de gener a abril de 2019, l'acció es duu a terme els dimecres sota l'assessorament de l'equip de la Fundació Tres Turons, equip liderat per un tècnic en horticultura i un altre tècnic en jardins, conjuntament amb els nostres voluntaris i usuaris; després d'aquest període inicial l'hort quedarà sota la tutela d'aquests últims, voluntaris i usuaris de l'hospital", explica Manuel Arrebola, coordinador de Pastoral i Voluntariat de l'Hospital. "Amb el temps, pretenem ampliar els dies d'assistència a l'activitat i el nombre de voluntaris del Centre", afegeix. Segons Arrebola, en l'actualitat no existeix un nombre determinat d'usuaris, ja que depèn pròpiament de la unitat i de les circumstàncies del moment.
Amb aquesta iniciativa, des del Programa d'Hospitalització Parcial es vol aconseguir una sèrie d'objectius, generals i específics:
– Potenciar l'apoderament dels pacients a través d'una intervenció terapèutica realitzada a l'aire lliure.
– Millorar l'autocura personal.
– Integrar l'aprenentatge d'habilitats relacionades amb la tasca específica de cuidar un hort.
– Fomentar l'entrenament en habilitats socials.
– Millorar el funcionament físic i cognitiu.
– Incorporar hàbits de vida saludable.
– Implicar pacients i professionals amb fórmules interactives de participació compartida, en un ambient diferent del de la consulta.
– Contribuir en la lluita contra l'estigma i autoestigma en salut mental.
Per tot això, la metodologia de l'activitat es basa en la coordinació contínua entre el Programa d'Hospitalització Parcial i el Servei de Voluntariat (coordinador i voluntaris) de l'Hospital Sant Rafael, a través de reunions mensuals. "Bàsicament el projecte es desenvolupa a partir de l'actuació de tres voluntaris que s'encarreguen de la neteja de l'hort, el reg, les tasques de manteniment, el control de possibles plagues i de la plantació de les diferents espècies", indica Manuel Arrebola. Els pacients que acudeixen a la unitat se sumen a les tasques que en aquest moment es trobi realitzant l'equip de voluntaris.
Per la seva part, els professionals del Programa d'Hospitalització Parcial realitzen la supervisió del correcte funcionament del projecte, donant suport tècnic a voluntaris i usuaris, proporcionant els recursos necessaris per a la realització de la tasca, planificant els temps i tasques dels voluntaris, resolent les incidències i coordinant les accions puntuals, si és necessari, amb jardineria de l'Hospital.
Programa d'Hospitalització Parcial de l'Hospital Sant Rafael
El Programa d'Hospitalització Parcial de l'Hospital Sant Rafael va arrencar l'octubre de 2017. La seva finalitat és oferir un recurs d'hospitalització parcial per prevenir ingressos en hospitalització total i per donar continuïtat a l'estabilització clínica de pacients que surtin d'un ingrés total en una Unitat Integrada de Psiquiatria d'Adults (UIPA). Ofereix cobertura a la població de Nou Barris, Sant Andreu i Horta, i es complementa amb l'atenció domiciliària (PADI) de cada Centre de Salut Mental d'Adults (CSMA). Aquests dos recursos conformen l'abans esmentada UCAP.