Germanes de les diferents comunitats i col·laboradors dels diferents centres de l'extingida Província de Barcelona es van reunir el passat 20 de setembre a l'Hospital Sant Rafael, amb motiu de l'acte de presentació de l'obra Las Hermanas Hospitalarias en Cataluña y Aragón. De la Viceprovíncia Ntra. Sra. de Montserrat a la Província d'Espanya (1970-2016), un llibre que recull la història dels quasi 50 anys de la Província de Barcelona de les Germanes Hospitalàries del Sagrat Cor de Jesús, repassant els orígens i l'evolució d'aquesta estructura canònica i subratllant els aspectes més importants de l'obra realitzada a cada Provincialat.
Las Hermanas Hospitalarias en Cataluña y Aragón narra la història de les germanes de la Província de Barcelona, que té els seus orígens en 1970 amb la creació de la Viceprovíncia Ntra. Sra. de Montserrat, la qual es va erigir, tres anys més tard, en Província Canònica. Des de llavors i fins a la unificació en 2016, les Germanes, juntament amb molts col·laboradors, van realitzar un servei ingent i constant, que es va materialitzar en les sis entitats amb què la Congregació compta avui a Catalunya i Aragó: l'Hospital Sant Rafael (Barcelona), Benito Menni Complex Assistencial en Salut Mental (Sant Boi de Llobregat), l'Hospital Sagrat Cor (Martorell), l'Hospital Mare de Déu de la Mercè (Barcelona), el Centre Neuropsiquiátrico Nuestra Señora del Carmen (Garrapinillos, Saragossa) i el Centre Psicopedagògic Mare de Déu de Montserrat (Caldes de Malavella).
Durant l'acte de presentació, Sor Teresa López, impulsora del projecte i una de les figures que ha marcat la història de la Província de Barcelona, va expressar el seu desig que el llibre fóra un merescut tribut a totes les germanes i professionals que han treballat durant tant de temps, amb dedicació i obstinació, per a complir la missió hospitalària. "Van ser quasi cinc dècades repletes d'històries, de vocació, de servei, que no podien quedar sense registrar", va explicar, mostrant-se molt satisfeta d'haver pogut reflectir, en aquesta obra, tot el viscut i compartit.
Per la seva banda, l'autor del llibre, el doctor en Història Contemporània Xavier Garí, va explicar com va ser el procés d'elaboració del llibre, del que va subratllar l'intens treball de documentació i recerca, que va començar en 2016. Segons va indicar, a l'inici del projecte es comptava amb un gran volum d'informació i material -entre bibliografia, actes, cròniques, fotografies…-, que va ser necessari complementar i contrastar amb entrevistes a diverses Germanes. Totes elles han sigut testimoniatges essencials per a construir la història de la Província de Barcelona, per la qual cosa l'autor va aprofitar l'ocasió per a agrair la col·laboració de totes les entrevistades.
Xavier Garí també va explicar com va treballar braç a braç amb Sor Teresa López durant la fase de redacció del llibre i va destacar els que, per a ell, són els passatges més emotius de la història que narra el text final. Un d'ells és la beatificació i posterior canonització del Pare fundador, Benito Menni, sota el pontificat del Papa Juan Pablo II. L'altre, el descobriment, quasi fortuït en Sant Boi, de les restes d'una de les fundadores, Sor María Angústias Giménez Vera.
Després de la intervenció de Xavier Garí, el doctor José Antonio Larraz, Director Assistencial i Educatiu de la Província d'Espanya, es va mostrar especialment emocionat pel treball realitzat, en haver viscut en primera persona gran part de la història que recull el llibre. A continuació, va traslladar als assistents les paraules de felicitació i agraïment del gerent provincial, Alberto Martín. En una carta dirigida a les Germanes, el gerent subratlla la importància del valor de la consciència històrica i la necessitat de "rellegir el present, en fidelitat al carisma, perseguir el dinamisme evangelitzador amb un sentit eclesial i seguir, com ahir i sempre, responent a les necessitats dels malalts".
En la clausura de l'acte de presentació, Sor Matilde Porras, Superiora provincial, va agrair, en nom del Govern de la Província d'Espanya, el treball realitzat per Sor Teresa López i per tot l'equip que ha participat en el projecte. Va subratllar, igualment, que la història de la Província Canònica de Barcelona és una part molt important de la història de la Congregació, per tota l'obra que es va realitzar en quasi cinc dècades.