Una alimentació sana i equilibrada, amb productes frescos i de temporada, té un impacte molt positiu en la nostra salut. Però el nostre ritme actual de vida fa que no sempre sigui possible preparar cada dia el que menjarem. Pensant com fer-ho més fàcil, va sorgir la pràctica del batch cooking, que consisteix a cuinar alhora diferents receptes per a diferents dies de la setmana, o fer preparacions intermèdies per combinar-les i crear-ne d'altres en poc temps. Aquesta tècnica té molts avantatges, com estalviar temps a la cuina, preparar menús de més qualitat nutricional, aprofitar aliments o planificar millor la compra setmanal i evitar la improvisació.
Pensant en tot això l'Hospital Sant Rafael va organitzar un taller de batch cooking, el 15 de juny al jardí del Centre, que es va desenvolupar en dues sessions, una al matí i l'altra a la tarda, de la mà de Sílvia Benítez, psicopedagoga que, per la seva situació familiar, s'ha dedicat a explorar aquesta tècnica.
Aquesta iniciativa es va dur a terme dins del projecte ‘Fem Salut!', emmarcat en les dimensions ‘Mengem bé' i ‘Compartim', a fi d'emfatitzar la importància del consum de productes de temporada i de proximitat i evitar el malbaratament alimentari, sempre en pro de la salut, l'eficiència i la sostenibilitat.
Encara que el taller en principi estava pensat només per al personal col·laborador del centre, se'n va obrir la participació a diversos usuaris de l'Hospital de Dia de Salut Mental de Sant Rafael que van mostrar molt interès per aquest mètode culinari.
Després d'una introducció sobre què és el batch cooking, es van elaborar diverses receptes d'estiu, com tomàquets farcits, gaspatxo de síndria, albergínia a la parmesana o espaguetis de carbassó, totes amb productes de temporada. Sílvia Benítez, a més d'explicar els passos per fer cada recepta, també va oferir consells i trucs per optimitzar els recursos a la cuina i la van acompanyar diversos assistents als tallers per tal d'afavorir-hi la participació i fer-los més àgils i entretinguts.
A més, durant el taller també es va repartir als assistents uns pai-pais que es van elaborar sobre el projecte ‘Fem Salut!', on s'expliquen les diferents dimensions que el conformen i els objectius que s'hi persegueixen.
Podeu trobar els vídeos de las receptes a la videoteca i també podeu veure adjunt el díptic que es va realitzar i repartir els dies previs al taller entre el personal col·laborador per informar sobre aquesta original activitat.