L'Hospital Sant Rafael va celebrar, el divendres 21 de setembre, la segona edició de la tertúlia “Death Coffee”, una trobada organitzada pel Servei d'Atenció Espiritual i Religiosa del Centre per parlar amb naturalitat sobre la mort i per trencar el tabú que encara existeix sobre aquesta qüestió a la societat.
L'acte, que va tenir lloc a la cafeteria Farga en Barcelona, va reunir a professionals de diversos àmbits: de serveis funeraris, del món religiós, de l'empresa privada, d'organismes solidaris, del món de la Pastoral Sanitària, del de la docència universitària, del mindfulness, i per descomptat, del món assistencial.
Després que cadascú dels assistents es presentés breument, es va llançar la pregunta tret de sortida d'aquesta edició: ‘Tens por a la teva mort?'. Així fou com, respectant el torn de paraula, els participants van anar expressant els seus sentiments. “Arran d'aquesta pregunta van començar a sorgir idees fresques, originals, íntimes, vertaderes primícies, perquè potser la majoria dels mortals no ens parem a pensar massa en preguntes d'aquesta índole”, afirma Manuel Francisco Arrebola, coordinador Pastoral i de Voluntariat del Centre i organitzador de la tertúlia.
La segona pregunta que es va plantejar fou: ‘Si t'arribés ara el final, hi ha alguna cosa que no has fet i t'apesararia en gran mesura haver-ho deixat de fer?'. Segons Arrebola, les respostes van ser també molt diverses i sobretot curioses.
Durant l'hora i mitja que va durar la sessió, es van tractar més de 36 temes diferents, tots al voltant del tema de la mort. Com per exemple, com afrontar-la en el cas que aquesta afecti un familiar i la diferent intensitat de dolor segons el grau de parentiu;el suport que comporta el fet de pensar que hi ha una altra vida o no després de la mort; les diferències entre morir a casa o a l'hospital i sobre la necessitat de pensar més en la vida i en donar les gràcies de poder viure-la.
Els "Death Coffee" són una manera de tractar el tema de la mort des d'una vessant tranquil·la i reposada que va tenir origen a l'Anglaterra l'any 2011. En l'actualitat aquestes trobades es duen a terme en 890 punts distribuïts en 20 països.