El 30 d’octubre, l’Hospital Sant Rafael va acollir la III Jornada de Residents de Germanes Hospitalàries, la qual va congregar una seixantena de professionals per compartir les seves experiències formatives en coneixements de salut mental. La inauguració va anar a càrrec de Sor Isabel Blázquez, superiora de l’Hospital Sagrat Cor (Martorell); Amalia Guerrero, cap d’estudis de Benito Menni CASM; i Fernando Boatas, cap d’estudis de l’Hospital Sagrat Cor de Martorell, els quals van destacar la importància de la formació sanitària especialitzada. Aquesta tercera edició de la jornada va la primera en la qual van participar tots els hospitals de Germanes Hospitalàries a Catalunya.
El programa va incloure, entre altres actes, diverses taules rodones amb temàtiques innovadores i presentacions d’estudis recents, fomentant així un espai de debat i aprenentatge compartit entre totes les persones participants. Dos professionals de l’Hospital Sant Rafael, el Dr. Víctor Barrau i la Dra. Natàlia Fort, psiquiatres del CSMIJ i col·laboradors docents de Germanes Hospitalàries, van formar part del comitè organitzador de l’esdeveniment. La Dra. Fort també va ser l’encarregada de moderar la taula amb el nom de “Nous projectes i abordatges”, en la qual va intervenir el Dr. Barrau amb una ponència basada en la seva tesi doctoral sobre la psicopatia.
La primera taula rodona, sobre investigació, va estar moderada per Beatriz García, de FIDMAG, i Joan Soler, de Benito Menni CASM/FIDMAG, i va comptar amb les intervencions de Jaume Clemente, resident de 3r any MIR a l’Hospital Sagrat Cor, qui van presentar estudis avançats de neuroimatge en episodis psicòtics; i de Mercedes Muñoz, resident de 2n any PIR de Benito Menni CASM, qui va oferir una ponència sobre l’ús de la IA en diagnòstics diferencials de trastorns com l’esquizofrènia, bipolaritat i autisme.
La segona taula, que es va dedicar a la recuperació i drets dels pacients, va ser moderada per Laura Gómez i Ana Ventosa, tutores de Benito Menni CASM, i va comptar amb les ponències d’Arian Uhlman i Rubén Moreno, residents de 2n i 4t any MIR de Benito Menni CASM, qui van abordar el rol de l’esgotament del cuidador principal en la intervenció domiciliària; i Sergio Ruiz, resident de 2n any IIR, qui va presentar l’estudi ADVANCE, basat en la Planificació de Decisions Anticipades.
La tercera i darrera taula, “Nous projectes i abordatges”, va estar moderada, a banda de per Natalia Fort, per Àgueda Solivellas, tutora de l’Hospital Sagrat Cor, i juntament amb la ponència del Dr. Barrau Natalia Fort, també va incloure ponències de Mª Carme Bassedas, responsable de PADES de l’Hospital Mare de Déu de la Mercè, sobre abordatges complexos; i d’Ariadna Busquets, resident de l’Hospital Sagrat Cor, sobre l’ús de l’estimulació transcranial en depressió.
La jornada es va tancar amb un diàleg entre residents moderat per Fernando Boatas, cap d’estudis de l’Hospital Sagrat Cor, i on van intervenir Karla Fernández, Camila Velázquez, Lourdes Rivera, Rubén Moreno i Teresa Marrero, residents de l’Hospital Sagrat Cor i de Benito Menni CASM.
La cloenda va anar a càrrec de Manel Sánchez, director de l’àrea de gestió del coneixement i coordinador de la Unitat de Psiquiatria Geriàtrica de l’Hospital Sagrat Cor. Aquest esdeveniment va reafirmar el compromís de Germanes Hospitalàries amb la formació especialitzada de qualitat i el desenvolupament dels futurs professionals en salut mental.