El primer d'ells, publicat el mes de maig, sobre el paper del gen DISC1. Es tracta d'una investigació de FIDMAG (CIBERSAM G-15), publicada el mes de maig, que descriu un efecte diferencial dels haplotips del gen DISC1 en l'activitat cerebral en l'esquizofrènia. A partir d'analitzar la variabilitat genètica de persones amb esquizofrènia i persones sanes del gen DISC1 s'ha detectat que la combinació de determinades variants genètiques (també anomenades haplotips) s'associa amb el risc de patir el trastorn.
La participació de la Dra. Ramiro s'ha basat en la realització del diagnòstic clínic, l'avaluació de la simptomatologia i l'anàlisi de la petició de les proves de neuroimatge específiques, de les persones amb esquizofrènia que estaven ingressades a la unitat d'aguts del Hospital Sant Rafael.
El segon estudi amb el qual ha col·laborat la Dra. Ramiro ha estat un publicat, el mes de juny, a la prestigiosa revista Psychological Medicine, sobre la implicació de l'àrea cerebral de la cognició social en els deliris de persecució en pacients amb esquizofrènia. Els deliris de persecució són un dels símptomes definitoris d'aquesta malaltia i afecten fins a 2/3 dels pacients amb esquizofrènia, causant-los gran sofriment.
Els resultats de la investigació suggereixen que els deliris de persecució s'associen a una alteració de l'àrea cerebral encarregada d'entendre les intencions dels altres (cognició social), impedint interpretar els comportaments aliens de forma correcta. Aquesta troballa contribueix al desenvolupament de nous tractaments i teràpies que permetran actuar sobre regions específiques del cervell.
Podeu ampliar la informació sobre els dos estudis als següents enllaços: