La sala d'actes de l'Hospital Sant Rafael va ser l'escenari, el 21 de desembre, de la I Jornada de Salut Mental Hospital Sant Rafael, organitzada amb l'objectiu de compartir, sobretot amb professionals de l'AIS Nord, la tasca que el Centre desenvolupa en aquest àmbit.
El doctor Francisco Collazos, cap de l'Àrea de Salut Mental de l'Hospital Sant Rafael, va realitzar una breu introducció a l'acte, i va presentar i donar pas a Jordi Armengol, director executiu dels Sectors Sanitaris Nou Barris, Horta-Guinardó, Sant Andreu, de l'Àrea Integral de Salut Barcelona Nord i de la línia de salut mental al Consorci Sanitari de Barcelona. Durant la seva intervenció, Armengol va destacar la necessitat de promoure la col·laboració i coordinació entre recursos -també amb els equips d'atenció primària-, a fi de garantir la continuïtat assistencial i poder oferir, així, la millor atenció al i a la pacient.
A continuació, va tenir lloc la presentació de l'experiència de la PHP i del PADI de l'Hospital, on membres dels equips de PHP, com Alfonso Abad, Lidia Sánchez, Juan Duque, Isabel Romero i Margarita Moyano, i del PADI, com Cristian Caride, es van referir als principals objectius d'aquests programes, per exemple, el fet d'oferir alternatives a la derivació a urgències i ingressos, reduir les estades a urgències o afavorir la continuïtat assistencial. També van presentar els criteris generals d'inclusió i d'exclusió, el pla terapèutic, el tractament… i van explicar el rol que desenvolupen els i les diferents professionals que participen a cada programa, entre altres qüestions.
El següent bloc de continguts es va centrar en la Unitat TEC i va anar de la mà de Maribel Carrión, Marta Sierra i Anna Turon. Durant la seva exposició, la Dra. Carrión, responsable d'aquesta unitat, va fer un recorregut, des dels orígens de la utilització de la TEC a l'Hospital fins a l'actualitat, i va destacar els avantatges d'haver traslladat aquest servei des de la planta d'hospitalització fins a la primera planta, adjacent a l'àrea quirúrgica. Pel que fa a l'activitat desenvolupada, va presentar els resultats des que es van començar a registrar, l'any 2014, fins a dia d'avui, on s'evidencia un creixement exponencial de les sessions de TEC amb els pas dels anys. També es va referir a l'impacte que va suposar la pandèmia tant en la disminució de l'activitat com en la recaiguda experimentada per més de la meitat dels pacients. Així mateix, les ponents van destacar el paper clau de la infermeria en la humanització de la teràpia i l'acompanyament de pacients i familiars. Finalment es va projectar un vídeo sobre aquesta unitat on es dona veu a professionals, pacients i familiars.
La pròxima ponència de la jornada va ser a càrrec de Josep Salavert, coordinador del CSMIJ, qui va presentar la tasca que es desenvolupa des d'aquest recurs assistencial i des de l'Equip Guia Barcelona Nord i Dreta, en representació d'altres membres de l'equip, com Nadia Morales, Anna Enfedaque, Maria Teresa Rodríguez i Arancha Britz. El Dr. Salavert va explicar, a grans trets, l'activitat del CSMIJ i va aprofundir en els programes d'atenció a la complexitat, en concret, en els equips guia. En aquest sentit, va explicar que aquests equips són la primera acció del programa d'atenció a l'alta complexitat en salut mental i que s'adrecen a oferir un tractament assertiu comunitari especialitzat, flexible i transversal a joves d'entre 12 i 15 anys. També es va referir a l'experiència de l'equip guia del qual forma part, l'Equip Guia Barcelona Nord i Dreta, i va destacar com a principal dificultat d'aquests equips l'elevat temps que s'ha d'invertir en els desplaçaments, a causa de l'extensió del territori.
A banda de presentar els diferents recursos i programes de l'Àrea de Salut Mental de l'Hospital Sant Rafael, la jornada també va donar cabuda a les urgències psiquiàtriques, un àmbit que recau en l'hospital germà, la Vall d'Hebron. Josep Antoni Ramos, cap de Servei de Psiquiatria d'aquest centre, va explicar el funcionament de les urgències psiquiàtriques i va posar en valor la importància de l'aliança estratègica amb l'Hospital Sant Rafael i l'Hospital Mare de Déu de la Mercè. Així mateix, va destacar l'efecte que ha tingut la pandèmia en l'augment de l'activitat a urgències, posant com a exemple d'aquest creixement el fet de superar les 10.000 intervencions l'any el 2021. També va fer referència a l'augment, el 2022, de les derivacions des de l'àmbit residencial.
A continuació, el doctor Francisco Collazos va presentar l'experiència de la UIPA remuntant-se a la reforma psiquiàtrica amb la Ley General de Sanidad, promulgada el 1986. Després, va obrir la UIPA al públic assistent explicant què és, quines unitats la composen, els seus orígens, l'any 2005, i a la seva activitat assistencial i docent. Qualitativament, va destacar la complexitat de la sala d'aguts i la pressió d'urgències, per després parlar de la relació amb l'Hospital Vall d'Hebron i les dificultats que ha de gestionar la UIPA en el seu dia a dia. Va posar èmfasi, també, en la idea d'humanització, tot i que va reconèixer ser més partidari del concepte d'unes cures "el més amables possibles". El Dr. Collazos va finalitzar la seva intervenció explicant la futura ampliació de la UIPA.
El darrer bloc de la I Jornada de Salut Mental Hospital Sant Rafael, amb el títol de 'Propostes per al futur: Línies d'excel·lència/Grups de recerca', es va centrar en l'explicació de nous projectes, un sobre esquizofrènia resistent al tractament, de la mà de Nuria Ramiro, i l'altre sobre trastorns afectius resistents, de la mà de Naia Sáez. Ramiro va fer referència, durant la seva presentació, al concepte de resistència i al paper de la Clozapina, i a la politeràpia amb antipsicòtics, quan la Clozapina no és una opció. Per la seva banda, Sáez va explicar el programa de Trastorns Afectius Resistents per donar resposta a la comunitat on, el pacient refractari, el qual no respon correctament al tractament, és la base del programa. També va posar en valor l'actitud d'acció proactiva davant el tractament de la refractarietat amb un enfoc biopsicosocial i individualitzat.