Durant aquest febrer ha tingut lloc una nova xerrada als Casals de Gent Gran, una activitat que organitza l'Hospital Sant Rafael. Professionals del Centre s'encarreguen d'impartir diverses xerrades amb les quals pretenen proporcionar suport a la comunitat. L'infermer de l'Hospital Sant Rafael Jordi Guayta va ser qui va impartir la sessió d'aquest mes, que es va celebrar primer el 15 de febrer al Casal de Gent Gran de la Vall d'Hebron i posteriorment, el 17 de febrer, al de Sant Genís dels Agudells. Hi va abordar el trastorn del delírium, que pot afectar les persones grans quan són ingressades en centres hospitalaris.
Primerament, Guayta va explicar als assistents en què consisteix exactament el delírium, una síndrome confusionària amb diverses causes que van des de l'edat de la persona ingressada fins al nombre de dies d'ingrés, les patologies prèvies o la interacció entre fàrmacs. “Es tracta d'un trastorn que pot espantar les persones cuidadores i la família, perquè veuen un deteriorament important i una pèrdua de l'autonomia de les persones ingressades”, explica Jordi Guayta, que també va assenyalar que aquesta síndrome és reversible i en un període de dos a quatre dies després de la tornada al domicili habitual la persona afectada recupera la normalitat.
Durant la xerrada Guayta també va explicar que l'edat és un factor que incideix en l'aparició del delirium, de manera que en les persones de més de 85 anys hi ha fins a un 30% més de risc de patir-ne. Però no és l'únic factor que hi incideix; hi ha altres condicionants, com la infecció d'orina, l'obligació de mantenir-se en repòs durant molt de temps, la hipoacúsia o pèrdua d'oïda, la incontinència, tant urinària com fecal, o fins i tot el restrenyiment.
A més, l'infermer de Sant Rafael també va oferir consells per a les persones cuidadores per tal d'evitar l'aparició d'aquest delirium. La hidratació correcta de la persona ingressada, fomentar l'ús d'aparells auditius en qui pateix hipoacúsia o obrir les persianes per evitar la desorientació temporal en són uns quants. “També és important no deixar que dormin durant el dia, ja que això farà que de nit es mantinguin desperts, la qual cosa afavoreix encara més la desorientació”.
Per últim, Guayta va repartir entre els assistents una eina que ajuda a abordar millor el delírium: les històries de vida. Es tracta d'una llista de 20 a 30 preguntes que ajuden a conèixer el rerefons de la persona ingressada en qüestions com, per exemple, la història familiar. “Aquestes respostes després faciliten als professionals interactuar d'una manera més personal amb la persona afectada. Així, quan es desorienta, podem estimular-la amb preguntes”, comenta l'infermer de Sant Rafael. Guayta també va explicar que l'ús d'altres eines com fer sudokus o trencaclosques pot ser molt útil.